Gorsko kolesarsko tekmovanje - 25. 11. 2001 Print
Nedelja, 25 November 2001 00:00
Nedeljsko dopoldne 25. novembra, 2001, je postreglo s soncem, le temperatuta zraka je bila precej nizka in razen plakatov na sredi vasi ni nič kazalo na kakšno kolesarsko tekmovanje. Glede na tradicijo pa kolesarji niso dvomili v sporočilo plakata, kjer je bilo jasno napisano, da Športno društvo Suhadole organizira tekmovanje z gorskimi kolesi, ki šteje za občinske naslove.

Na prijavnem mestu so se že zgodaj začeli zbirati najbolj zagnani tekmovalci. Bernarda in Zora sta komaj sproti zapisovali vse, ki so želeli tekmovati. Seznam udeležencev je postajal vse daljši in daljši. Že skupina najmlajših, ki so tekmovali na krajši progi, je bila precej številčna. Na znak štarterja, Klemena Pibernik, so se mladi upi pognali na progo, ki so jo že zelo dobro poznali, saj so ves teden pridno trenirali na njej. Ob bučnem navijanju so močno pritiskali na pedala. Na kontrolni točki je moral vsak tekmovalec vzeti čokolado, kar je bil znak, da je pravilno prevozil progo. V cilju so komaj prišli do sape in po nekaj požirkih toplega čaja so se jim že ogreli jezički.

Ostali tekmovalci so se po tekmi najmlajših mrzlično začeli pripravljati na start 4,5 km dolge proge z dvema kontrolnima točkama. Proga je že standardna in je tudi letos vodila mimo Mlinčkov, kjer so si tekmovalci lahko privoščili nekaj okrepčila. Startno mesto je bilo ob takšni množici tekmovalcev kar premajhno. Po startu se je karavana kolesarjev začela raztegovati in na prvem klancu so nekateri že močno lovili sapo. Zdenka in Nina sta imeli s seboj prvo pomoč za morebitne poškodbe. Na srečo, razen nekaterih padcev, manjših odrgnin in modric, ni bilo problemov s poškodbami. Nekateri najmlajši otroci so se spoprijeli tudi z daljšo progo in dokazali, da se lahko kosajo s starejšimi vrstniki. Organizatorji so bili prijetno presenečeni tudi nad udeležbo nekaterih »super veteranov«, ki so še vedno v odlični kondiciji. Poleg tega so najboljši tekmovalci priznali, da je proga dovolj težka in selektivna tudi za bolje pripravljene in da se je za zmago potrebno pošteno potruditi.

Na cilju je vsakega tekmovalca številna publika pozdravila z aplavzom, kar je tekmovanju dajalo še poseben čar. Poskrbljeno je bilo tudi za žejo in izgubljene kalorije.

Športno društvo Suhadole se zahvaljuje številnim sponzorjem, ki so tudi letos omogočili izvedbo tekmovanja in pripomogli k temu, da so najboljši dobili kolajne in pokale, vsak udeleženec pa praktično nagrado. Glede na dejstvo, da udeležba vsako leto narašča, bo potrebno začeto delo nadaljevati in uvesti nekatere spremembe, ki bodo pripomogle k večjemu zadovoljstvu vseh, ki kakorkoli sodelujejo na prireditvi.