Smučarski tekaški maraton 2010 Print
Sobota, 06 Februar 2010 00:00

Že dalj časa je bila prisotna želja, da bi bil tudi v Suhadolah izveden smučarski tekaški maraton. V skandinavskih deželah je prav zmagovalec maratona najbolj spoštovan tekač in verjetno so tudi zaradi tega dejstva zagnani tekači v športnem društvu zavihali rokave, postavili brv čez vodni razbremenilnik, odstranili podrta drevesa ter nametali sneg na progo, kjer je bilo potrebno. Novo trasirana proga dolžine 5 km z dvema vzponoma ter dolgim spustom ima vse lastnosti tekaške proge, na kateri je poleg močne volje in vzdržljivosti potrebno pokazati tudi dobro smučarsko znanje.

 

Na štartu 20 km dolge proge (4x5 km) se je zbralo osem tekmovalcev in ena tekmovalka ter kar precejšnja množica navijačev, ki nikakor niso hoteli zamuditi tega zanimivega tekmovanja. Močno razmočen sneg od dvodnevnega deževja, hladen veter, ki je dež spremenil v sneženje so bili skrajno težki pogoji na že sicer težki preizkušnji. Vse to pa ni odvrnilo pogumnih tekačev, ki so vztrajno premagovali kilometre in bučno navijanje ob progi jim je dajalo nov zagon.


Pri moških do 40 let in hkrati tudi absolutni zmagovalec je s časom 1:01:51 postal Žiga Benedičič iz Kokrice pred Markom Florjaničem ter Francijem Groznikom. Pri moških nad 40 let je slavil Peter Pibernik pred Igorjem Jenkom, Francem Zarnikom, Pavlom Ocepkom in Tomažem Pibernikom. Prijetno presenečenje je bil nastop mlade Marije Pavlič, ki je izredno dobro tekla prvi krog, vendar so bili pogoji zanjo nekoliko pretežki, zato ni nadaljevala s tekmovanjem. Vsekakor pa si zasluži pohvalo za pogum in dobro voljo. Zmagovalca sta prejela pokala, ostali pa kolajne. Športno društvo Suhadole se zahvaljuje nastopajočim, vsem ki so pomagali na prireditvi. Predvsem se zahvaljuje lastnikom zemljišč (Globočnik Rajku, Pibernik Matevžu, Klemenčič Dušanu, Urbanc Ivanu in ostalim) za dovoljenje, da lahko ureja smučarske proge na njihovih zemljiščih.

Smučarski maraton 2010

Smučarski maraton 2010

Smučarski maraton 2010

Smučarski maraton 2010