Očistimo Slovenijo v enem dnevu 2010 Print

Najbrž ste že slišali za projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu. Projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu! je neprofitne in nepolitične narave, združuje več kot 1000 zainteresiranih organizacij, partnerjev in aktivnih posameznikov, pravno formalno pa deluje pod okriljem društva Društvo Ekologi brez meja, ki je bilo ustanovljeno marca 2009 z namenom organizacije okoljskih projektov.

V občini Komenda je glavni koordinator Heli Drolc, že nekaj časa pa smo se ji pridružili tudi drugi prostovoljci, ki smo zadolženi za koordinacijo po posameznih vaseh občine. Kot koordinatorko projekta »Očistimo Slovenijo v enem dnevu« za Suhadole in članico Športnega društva Suhadole me veseli, da je naše društvo podpisalo dogovor o sodelovanju v največji prostovoljski okoljski akciji v zgodovini Slovenije in prevzelo odgovornost za vas Suhadole.

Da bi akcija v Suhadolah uspela, bo potrebno sodelovanje čim večjega števila prostovoljcev, ki bomo popisovali divja odlagališča in/ali sodelovali v sami čistilni akciji. Tako vabim vas, člane društva, da se pridružite projektu Očistimo Slovenijo v enem dnevu!

Prosim vas, da se zainteresirani in pripravljeni za delo javite po elektronski pošti na moj naslov This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ali pa po GSM: 051 301 743 in mi sporočite naslednje podatke:

-     ime in priimek

-     naslov

-     GSM

-     E-mail

-     Datum, ko ste pripravljeni pomagati (13. 03.3010, 20.03.2010 in/ali 17.04.2010)

-     Vas oziroma občino, kjer želite pomagati (člani društva ste tudi iz drugih krajev, zato vam lahko pomagam tudi pri prijavah v vašem domačem kraju)

Povabite tudi vse družinske člane, prijatelje in znance, da se pridružijo čiščenju na dan akcije, 17. 4. 2010.

 

Kaj bomo delali v navedenih terminih?

 

Najprej bomo 13. in 20. marca 2010 popisovali divja odlagališča v našem kraju. Torej ob poteh do mlinčkov in Bukovice, ob Pšati do Slevca, do Žej in ob robu vasi. Iskanje divjih odlagališč je ena najpomembnejših nalog projekta Očistimo Slovenijo, saj je cilj popisa izdelava prvega vseslovenskega Registra divjih odlagališč. Podatki o odlagališčih se popisujejo v popisne liste. Popisujejo se  vsa odlagališča, ki vsebujejo gradbene, komunalne, kosovne ali nevarne odpadke (kaj natančno spada v te kategorije, si preberite v popisnem listu). Ne popisuje se odlagališč, ki vsebujejo zgolj naravne odpadke (pesek, zemljino, skale, gnoj, rastlinje). POZOR: zemlja, pesek, skale spadajo pod NARAVNE in ne gradbene odpadke! Oddaljenost med enim in drugim odlagališčem mora biti vsaj 30 metrov. Če je oddaljenost med njima manjša, velja kot eno odlagališče. Glede na število prostovoljcev bomo oblikovali ekipe, ki jih bomo porazdelili po terenu. Več informacij vam bom posredovala po 05. marcu, ko bodo končani regijski sestanki.

Glavno delo pa nas čaka 17. aprila. Tako bomo 17. aprila s skupnimi močmi delali za uresničitev cilja – s čistilno akcijo bomo divja odlagališča tudi očistili komunalnih odpadkov. Poleg tega bomo očistili okolice šol, vrtcev, naselij in sprehajalnih poti.

Zaenkrat naj bo z moje strani dovolj informacij. Kogar pa zanima, si lahko na spletni strani www.ocistimo.si prebere še veliko več.

Dokažimo, da nam ni mar in pomagajmo očistiti našo Slovenijo.

V pričakovanju vaših prijav vas lepo pozdravljam,

Andreja